Wintersport in Winterberg » Sneeuwzekerheid

Sneeuwzekerheid Winterberg

Het skigebied van Winterberg (Skiliftkarussell Winterberg) ligt op een hoogte van 580 – 820 meter. Dit valt in het niet bij de hoogte van de populaire skigebieden in de Alpen. Vanwege deze beperkte hoogte is Winterberg voor een skigebied van nature niet heel sneeuwzeker. Door moderne sneeuwtechnieken kan er normaal gesproken toch van half december tot eind maart geskied worden.

Meer dan 400 sneeuwkanonnen

Winterberg heeft door de geringe hoogte van nature dus een relatief lage sneeuwzekerheid. Om toch een volwaardig wintersportseizoen te kunnen aanbieden is er de afgelopen jaren daarom veel geïnvesteerd in moderne sneeuwinstallaties. In het skigebied van Winterberg staan maar liefst meer dan 400 sneeuwkanonnen. Hiermee is bijna 100% van het skigebied van Winterberg gedekt. Vrijwel alle skipistes kunnen indien nodig machinaal besneeuwd worden. Dat geldt ook voor 3 rodelpistes.

Er is in Winterberg dus geen natuurlijke sneeuwval nodig voor mooie witte pistes. Zodra de temperatuur een wat langere tijd achter elkaar onder de 0 graden is, kunnen de sneeuwkanonnen hun werk doen. In 3-4 dagen kunnen de sneeuwkanonnen voor voldoende kunstsneeuw zorgen om op te skiën.

Moderne sneeuwtechnieken

Blijft natuurlijke sneeuwval uit en komt de temperatuur niet onder de 0 graden, dan heeft Winterberg nog een troef achter de hand. In Winterberg staan sinds enkele jaren namelijk zeer moderne Snowfactory’s die “All Weather Snow” kunnen maken. Deze Snowfactory’s zijn grote containers, met daarin een soort ijsmachines, die met geavanceerde koeltechnieken water omzetten in kleine ijsschilfers. Die ijsschilfers worden vervolgens door pistebully’s uitgereden over de pistes en vormen zo ook bij hogere temperaturen een goede ondergrond voor veel skiplezier.

Een andere belangrijke toepassing welke zorgt voor een seizoen lang goed besneeuwde pistes, is het prepareren van de pistes op basis van geavanceerde sneeuwanalyses. Traditioneel prepareerde de chauffeur van een pistenbully de pistes aan de hand van wat hij zag en zijn ervaring. Tegenwoordig zijn de pistenbully’s in Winterberg voorzien van een GPS-systeem in combinatie met sneeuwdieptemeting. De pistedienst kan zo precies zien hoe diep de sneeuw overal is. Zo kunnen zij zeer nauwkeurig sneeuw verplaatsen van plaatsen waar veel sneeuw ligt, naar plaatsen waar weinig sneeuw ligt. Hierdoor is er minder sneeuw nodig om de pistes mooi te houden. Er treden minder vaak kale plekken op de piste op en de pistes blijven zo ook langer in goede conditie.

Wintersportseizoen

Door het gebruik van de sneeuwkanonnen, Snowfactory’s en geavanceerde sneeuwanalyses kan er per wintersportseizoen gemiddeld zo’n 90 dagen geskied worden in Winterberg. Het seizoen loopt doorgaans van half december tot eind maart en soms zelfs tot half april. Het einde van het seizoen hangt vooral af van de temperatuur en condities, maar ook van het aantal toeristen dat nog komt. Tegen het einde van het seizoen wordt het seizoen vaak afgebouwd, waarbij in de laatste periode maar een beperkt aantal pistes open zijn. Het is dan aan te raden eerst de website van de Skiliftkarussell Winterberg te raadplegen, om te zien welke liften en pistes nog geopend zijn.

Historische data opening en sluiting

De sneeuwzekerheid van een skigebied laat zich het best uitdrukken in het aantal dagen dat er per seizoen geskied kan worden. Vandaar dit overzicht van de historische data van opening en sluiting van het wintersportseizoen van Skiliftkarussell Winterberg.

Opening seizoen

Sluiting seizoen

Aantal dagen

2022/2023

2 december 2022

15 april 2023

135 dagen

2018/2019

15 december 2018

31 maart 2019

106 dagen

2017/2018

8 december 2017

7 april 2018

120 dagen

2016/2017

12 november 2016

2 april 2017

141 dagen

2015/2016

8 januari 2016

3 april 2016

86 dagen

2014/2015

14 november 2014

9 april 2015

146 dagen

Vanwege de coronapandemie was het skigebied van Winterberg in het seizoen van 2020/2021 helemaal gesloten en het seizoen van 2021/2022 slechts beperkt geopend.

Bekijk voor historische data over de sneeuwhoogte in Winterberg de pagina Sneeuwhistorie Winterberg van Sneeuwhoogte.nl. Je vindt hier grafieken met de sneeuwhoogte in Winterberg (dal en berg), per dag, sinds het seizoen 2009/2010.

Andere berichten

  • Wintersporten in Winterberg.

    Goedkope wintersport in Winterberg

  • Zomer in Winterberg

    Winterberg in de zomer

  • Wintersport in Winterberg met kinderen.

    Wintersport in Winterberg met kinderen